Een praktische introductie
- Begin met het invullen van de eerste Kwartierstaat (zie hierboven). Kijk hoever je komt met wat je allemaal uit eigen informatie weet.
- Ga daarna naar de website WieWasWie, en daarna naar stads- en gemeentearchieven. Veel Joden hebben een Amsterdamse connectie, vandaar hier ook de link naar Stadsarchief Amsterdam…
- Onderzoek doen in een bepaalde gemeente in Nederland, in de Atlas kunt u zoeken op gemeenten met informatie over Joodse archieven, begraafplaatsen en litteratuur.
- Een gewaardeerde rubriek in ons verenigingsblad “Misjpoge” is de vraagbaak, waar genealogische vragen en antwoorden geplaatst worden. Op het Forum kunt u een aantal van deze vragen lezen, u kunt er ook vragen stellen.
- Veel van de Nederlands Joodse inwoners kwamen uit het buitenland of vertrokken daarheen.
- Een stamboom die niet aangekleed is door informatie over de geschiedenis waarin de voorouders leefden is een kale stamboom met alleen namen.
- Veel informatie kunt u vinden op de teksten van de stenen op Joodse begraafplaatsen, deze is niet makkelijk te lezen, hier vindt u informatie.
- Aan Delpher, de archief website voor Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften zijn onlangs 158 nieuwe titels van joodse tijdschriften uit de periode 1847-1966 toegevoegd. Bij het zoeken naar informatie binnen Delpher worden deze titels ‘automatisch’ meegenomen. Ruben Vis, algemeen secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap heeft een overzicht gemaakt van de binnen Delpher aanwezige titels van Joodse tijdschriften.
Besnijdenis bij Portugese Joden te Amsterdam, 1665
Romeyn de Hooghe (1645-1708)